How to prepare for the mediator exam?

Bude vás mediace vůbec zajímat?

Průběh mediace je často zájemcům o mediaci zahalen rouškou tajemství. Dokud neuvidíte mediaci na vlastní oči, může být obtížné představit si, jak probíhá, a jestli by vás tedy vůbec zajímalo vykonávat práci mediátora. Pro inspiraci koukněte na tréninkovou mediaci. Na YouTube jich pár najdete, pro inspiraci přikládám několik linků zde:

Všechna videa jsou v angličtině a od mediace v České republice se liší, ale pro základní představu mohou být užitečná.

Načerpejte inspiraci od zapsaného mediátora

Jestliže vás video neodradilo, co se poradit s někým zkušeným? Proč nenapsat nějakému zapsanému mediátorovi, jestli by s vámi nesdílel rady do začátku? Když jsem se o mediaci začínala zajímat, oslovila jsem jednu zapsanou mediátorku. Absolvovala jsem u ní léto praxe jako dobrovolník. Vždy před začátkem mediace jsem podepsala dohodu o mlčenlivosti a účastnila jsem se opravdových případů.

Přijďte na 90 min kurz Jak začít s mediací. Dozvíte se, jak a kde se naučit mediaci, vše co potřebujete vědět ke zkouškám mediátora a jak získávat mediační případy.

Absolvujte výcvik (nebo dva)

Přečíst několik knížek o mediaci je záslužné. Potřebujete teoretické znalosti, jak mediace vypadá a probíhá. Nicméně přečtením knížek o rétorice se automaticky nestanete dobrým řečníkem na veřejnosti. Musíte se učit od zkušenějších. Musíte trénovat. Pilovat jednotlivé dovednosti. Stejně je to s mediací. Když si přečtete knížku, uděláte první krok. Když absolvujete kurz mediace, uděláte krok druhý, třetí, případně čtvrtý. Ale abyste se mohli rozeběhnout, musíte dělat další a další jednotlivé krůčky. Pokud byste chtěli vědět, kde jsem své první mediační krůčky absolvovala já, přikládám zde několik odkazů:

Se všemi výše uvedenými kurzy mám ty nejlepší zkušenosti. V případě, že jste studenty Právnické fakulty Univerzity Karlovy, můžete také absolvovat mnoho předmětů zaměřených na mediaci a vyjednávání. Na výuce několika z nich mám to potěšení se podílet, takže pokud se přihlásíte, určitě se na některém uvidíme. 😊

Najděte si spřízněné duše

Trénovat mediaci v jedné osobě jde trochu obtížně. Pokud jste absolvovali mediační výcvik ve skupině, určitě zkuste zůstat v kontaktu. Spojenci pro trénink a poskytování zpětné vazby se vždy hodí. Mediaci se naučíte do větší hloubky tím, že budete zkoušet jak vést mediaci, hrát strany i poskytovat zpětnou vazbu.

Trénujte v běžném životě

Jazyk, kterým mluví mediátor, je trochu specifický. (Potvrzeno od příbuzných oborů – např. advokátů, terapeutů, koučů). V případě, že budete vykonávat mediaci facilitativním způsobem (což je styl mediace hodnocený u zkoušek na Ministerstvu spravedlnosti a na České advokátní komoře), budete si muset osvojit speciální vyjádření. Je to trochu jako učit se polštinu. Mnoho slovíček znáte, ale některá slovní spojení v obou jazycích dostávají dost jiný význam.

Jakmile si osvojíte základy mediační teorie, zkuste si mediační techniky a rozlišování pozic a zájmů trénovat v každodenním životě. Určitě si všimnete spousty mini konfliktů. Nemusíte se jich účastnit, ani je aktivně řešit, ale analyzovat je, zamýšlet se nad nimi a představit si, jak byste je jako mediátor řešili.

Neočekávejte nemožné

I když přečtete všechny dostupné knížky o mediaci, i když absolvujete výcvik mediace a i když budete trénovat, spíš nečekejte, že byste po půl roce zkoušky na zapsaného mediátora zvládli. Není to nemožné, jen málo pravděpodobné.

Běžte se prvně podívat. Zkoušky jsou veřejné, probíhají jak na Ministerstvu spravedlnosti, tak na České advokátní komoře, u každé instituce přibližně 3x ročně. Při zkouškách často panuje malinko dusná atmosféra, je proto fajn jít se podívat dopředu, než se je rozhodnete sami absolvovat, ať víte, co čekat a na co být připraveni. Navíc si se zkoušenými můžete na chodbě popovídat o tom, jak dlouho trénovali, kde absolvovali výcvik apod.

Mediace je podnikání

Jako zapsaný mediátor získáte výhodu toho, že můžete provádět první nařízená setkání, která jsou obvykle hned následovaná mediací. Mediace jako taková je však podnikání. Jestli čekáte, že vám bez dalšího začnou chodit případy, musím vás bohužel zklamat. Když budete chtít mediaci vykonávat profesionálně a kontinuálně, budete muset klienty hledat, být aktivní v marketingu, či seznamování s právníky a advokáty.

Jestli vás ale nic z dříve uvedeného neodradilo a zajímalo by vás více informací, neváhejte mi napsat. Ať vám to mediuje!

💡Potřebujete provést první nařízené setkání s mediátorem
💡Hledáte pro svůj případ mediátora? Kontaktujte mne
💡Chcete se dozvědět víc o mediaci?
💡Chcete se mediátorem stát

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *